Content

7 tips om te starten met vloggen

By Kayleigh Jobse

June 09, 2020

Waarom ben jij nog niet gestart met video’s maken? Omdat je denkt dat je geen interessant leven hebt om vast te leggen? Omdat je nooit op reis gaat? Of omdat je in de middle of nowhere woont? Het zijn alleen maar excuses om niet te hoeven starten met vloggen.

Het maakt niet uit waar je woont of wat je dagelijks doet. Jij bent het verhaal. Stel, je gaat verhuizen. Maak daar een video van. Deel iets uit je leven. Het heeft ons ook de tijd gekost om die stap te zetten. Inmiddels hebben we veel geleerd van onze video’s.

“De angst dat je niet in het zwembad wil springen totdat je zeker weet dat de temperatuur goed is wat nooit gaat gebeuren. Je komt nooit achter het antwoord, tenzij je erin springt. Of je blijft de rest van je leven op de duikplank staan.” – Jeff Staple

1. Deel je verhaal

Wat doe je?

Waar kom je vandaan?

Wat vind je leuk?

Waar ben je goed in?

Deel je kennis, je passies en de kleine dingen die je meemaakt.

Dat wordt jouw verhaal.

Werkzaam in een saaie branche? Zelfs daar gebeuren leuke dingen.

2. Wees transparant met je kijkers

Je moet alles kunnen delen met je kijkers. Zowel overwinningen als mislukkelingen. En blijf vooral altijd jezelf. Dat is de enige manier om een loyale band te creëren met je volgers en klanten.

3. Zorg voor consistentie

Met regelmaat video’s delen op YouTube valt onder consistentie. Maar je hebt ook consistentie in hoe je YouTube-video’s worden gemaakt, wat er aan bod komt en hoe je de video presenteert.

Het gaat niet alleen om het wanneer, het gaat ook om waar, hoe, wat en waarom.

Als je elke dag op een bepaald tijdstip video’s uploadt, weet je publiek mogelijk wanneer je een nieuwe video hebt uitgebracht, maar ze weten niet waar het over gaat of waarom ze deze moeten bekijken. Daarom is het goed om een aantal onderwerpen te bedenken waarover je wilt gaan vloggen.

Zo ontstaan je eerste formats.

🙌 Deel bijvoorbeeld iedere vrijdag een video om geïnspireerd het weekend in te gaan

📰 En iedere dinsdag een video met een actueel onderwerp.

Het geeft je publiek een reden om nieuwsgierig te zijn naar je volgende video. Ze verwachten iets van je en weten wat voor soort video’s jij publiceert.

Als je regelmatig hoogwaardige video’s uploadt, pusht YouTube je inhoud naar een groter publiek en vergroot je je bereik.

4. Ga voor simpel

Laat de technologie je niet tegenhouden. Begin klein. Met je smartphone en een bijpassende externe microfoon bijvoorbeeld. Je wilt natuurlijk wel goed hoorbaar zijn. Hiermee worden achtergrondgeluiden gedempt en ben je goed verstaanbaar.

Een smartphone statief zou de volgende stap zijn. Een tripod is bijna overal op te bevestigen en omheen te klemmen. Zo heb je zelf meer bewegingsvrijheid en de ruimte om jezelf te filmen terwijl je jouw ochtendroutine vastlegt.

Gebruik iMovie op je smartphone, Ipad of laptop om je eerste vlog te editen. Het is een gratis app voor videobewerking van Apple. Geen Apple-gebruiker? Gelukkig heeft Windows nog een alternatief.

Ben je meer ervaren, verdiep je dan eens in professionele editing software en uitrusting.

Tip: Les is more. Is de video te langdradig? Knip er stukken tussenuit.

5. Kies een gezicht

Vlogs zijn vaak persoonlijk. Mensen vinden het fijn om een betrouwbaar gezicht te zien. Of een paar bekende gezichten. Kies daarom een of twee mensen die centraal staan in je video’s.

6. Muziek = sleutel tot succes

Muziek is sfeerbepalend en kan een bepaalde emotie overbrengen. Goede muziek maakt daarom een groot verschil in hoe succesvol je video is. Investeer daarom in je muziek.

Je kunt helaas niet zomaar alle muziek gebruiken voor je video’s. Wanneer je net start met vloggen, snap ik dat je niet meteen een abonnement bij een grote muziekdienst zoals Artlist, Epidemic sound of Musicbed  wilt afsluiten. De gratis YouTube muziek bibliotheek is dan zeker een goed startpunt. Je vind hier gratis muziek en geluidseffecten die je in je video’s mag gebruiken.

7. Go go go!

Je eerste video zal niet meteen een hit zijn. Maar dat zal een betere voorbereiding niets aan veranderen. Je leert meer tijdens het maken van video’s dan in de fase waarin je wilt gaan starten.

Gewoon beginnen dus. En wij kunnen je altijd helpen met het editen van je vlogs, het bedenken van onderwerpen of het schrijven van het script.

In de volgende blog deel ik ideeën voor video content.