Web

DE{CODE} 2022: van tikken naar klikken

By Andrea Dekker

April 25, 2022

Onze developer Andrea was aanwezig bij de online conferentie DE{CODE} van WP Engine. Dit evenement helpt ontwikkelaars sneller betere WordPress ervaringen te bouwen. En daar zijn we natuurlijk graag bij. Andrea schreef een verslag in haar dagboek.

Lief dagboek, …

Weet je nog? Dat programmeren iets was wat je met je toetsenbord deed? En dat de muis voornamelijk stof hapte?

Weet je nog? Dat WordPress een goede basis was om op te bouwen? Niet iets om méé te bouwen?

Weet je nog? Dat wij developers onmisbaar waren in het plaatsen van afbeeldingen op een website? En dat niemand naar ons luisterde toen we ze waarschuwden voor bepaalde het bestandsformaten en -typen?

Weet je nog? Die tijd dat één CMS voldeed voor zowel de voor- als de achterkant van een website?

Na DE{CODE} 2022 is me één ding duidelijk geworden: Deze tijd is voorbij.

Nu kan ik als developer weemoedig in een hoekje gaan zitten met Boyzone op de speakers. Of ik pas me aan zoals m’n maat Charles adviseert:

“It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.”

Mijn takeaways van DE{CODE} 2022

De kop kan er vanaf

Een van de belangrijkste onderwerpen was headless WordPress. WordPress wordt dan alleen gebruikt als content management systeem voor alle data. Aan de voorkant kan die data op verschillende manieren verwerkt worden. Voor een fysieke krant bijvoorbeeld, maar ook voor een app of voor een website.

WordPress blijft groeien

Zoals je in de grafiek hieronder ziet, blijft WordPress groeien. Ieder jaar worden er meer WordPress websites gepubliceerd. En het zijn lang niet alleen de kleine partijen die voor WordPress kiezen. Een aantal grote partijen die WP gebruiken zijn Under Armour, National Geographic en Dropbox.

Van tikken naar klikken

Met de komst van Gutenberg een paar jaar geleden maakten we de eerste stappen van pagina’s naar blokken. Dit concept is zich blijven ontwikkelen, en tegenwoordig zijn zelfs de sidebars en header en footer in blokjes opgedeeld die met een paar simpele kliks te wijzigen zijn. Daarom moeten we niet meer in templates denken, maar in blocks en block-patterns: 1 of meerdere blokken gecombineerd, die samen een pagina of een deel van een pagina vormen. Iedereen kan nu een pagina samenstellen door blokken te slepen, echt programmeren is niet meer noodzakelijk.

As with traditional development, stop thinking about Pages! It’s about the Components. @wpengine #wpeDECODE pic.twitter.com/XaOanwMXyB— Matt Olson (@lynzaddy) April 20, 2022

AVIF is de toekomst

Avif is een nieuw afbeeldingsformaat voor het web. Het is geoptimaliseerd om afbeeldingen van hoge kwaliteit te leveren met zo weinig mogelijk bandbreedte. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik ervan, en de eerste webbrowsers hebben de ondersteuning al ingebouwd.

Voor nu kies je liever voor WEBP, een bestandsformaat voor afbeeldingen op het internet. Het formaat is ontwikkeld door Google en maakt gebruik van beeldcompressie. Jpg’s worden gemiddeld 39% kleiner, PNG’s worden 45% kleiner en GIF’s maar liefst 64%. Met een conversieplugin zet je afbeeldingen automatisch om naar WEBP. Dit wordt goed ondersteund en zorgt voor een snellere website.

Het blijft zoeken op WordPress

Gebruikers die de zoekfunctie van jouw website gebruiken zijn vaak waardevolle bezoekers. Ze komen met een duidelijk doel naar de website en vatten dat samen in het zoekveld. Een goede zoekfunctie en een duidelijk overzicht van de zoekresultaten zijn dus essentieel om die bezoekers te behouden. Standaard voldoet de zoekfunctie van WordPress niet.

That was so much fun! It was pre-recorded, but I was still nervous. #WPEDecode pic.twitter.com/LmoBhym4nF— Marieke van de Rakt (@MariekeRakt) March 4, 2021

Zo voorkom je kermis

Binnen nieuwe WordPress thema’s zit een bestandje waarin je definieert welke kleuren er binnen een site ingesteld moeten staan, en je kunt het kleurgebruik op block-niveau toewijzen. Zo voorkom je voor bepaalde blokken een kermis.

Wij nerds weten ook wat feesten is

Afsluitend wil ik graag nog even benadrukken dat de conferentie niet alleen over WordPress ging. We hebben ook vooral gelachen om DJ Boogie Bones die ervoor zorgde dat we niet stil in onze stoel bleven zitten.

I’m doing some serious chair dancing to DJ Boogie Bones #WPEDecode— carrie dils 🇺🇦 (@cdils) April 20, 2022