Site icon Brand New Journey

Op zoek naar gratis stockfoto’s? 12 websites die wij regelmatig bezoeken.

Gratis stockfoto's

Even snel een afbeelding nodig voor een blog, voor een social media update of voor een presentatie? Hoewel Google Afbeeldingen een logische gedachte is, moet je er wel mee uitkijken. Er rust namelijk auteursrecht op de meeste foto’s, waardoor ze niet zomaar te gebruiken zijn. Het is daarom beter om te zoeken naar stockfoto’s. En waarom betalen als er ook gratis stockfoto’s zijn?

Hieronder heb ik een lijst gemaakt met twaalf websites vol prachtige foto’s die wij regelmatig bezoeken.

De aangeboden foto’s zijn voorzien van een Creative Commons licentie, dus de fotograaf geeft toestemming om de foto te gebruiken en te verspreiden.

Ook interessant om te lezen: Het belang van visuele content.

1. Gratisography

Onze favoriet. Veel humor en ongewone shots. Prachtige fotografie en de website wordt wekelijks aangevuld met nieuwe afbeeldingen die zonder restricties te gebruiken zijn. Helaas geen zoekfunctie, maar door het (nog) beperkte aanbod en de verschillende categorieën redelijk snel door te bladeren. Vergeet de makers van Gratisography niet te trakteren op een kop koffie als je tevreden bent met hun werk.

2. Unsplash

Gebaseerd op Tumblr. Elke tien dagen komen er tien nieuwe foto’s bij. Fantastisch mooie gratis stockfoto’s die je zonder beperkingen kunt gebruiken. Met name de landschappen en de sfeerfoto’s zijn erg mooi en bruikbaar. Er is wel een zoekfunctie, maar die is mwah. Deze functie is ook afhankelijk van de tags die je als bezoeker aan foto’s hangt. Samen kunnen we de zoekfunctie van Unsplash beter maken dus.

3. SplitShire

SplitShire heeft een goede zoekfunctie, de foto’s zijn opgedeeld in handige categorieën, de foto’s zijn prachtig en gratis en zonder beperkingen te gebruiken. Enige nadeel? Het zijn er ontzettend veel. Daarom vind ik het fijn om door alle foto’s te scrollen met de mosaic functie. Ook deze website wordt regelmatig voorzien van nieuwe afbeeldingen.

Nog 9 websites met gratis stockfoto’s

Buiten deze drie website zijn er nog een aantal die we regelmatig bezoeken.

  1. Picjumbo – Dagelijks nieuwe foto’s. Gratis en zonder beperkingen te gebruiken. Om ontwerper Viktor Hanacek te ondersteunen kies je voor een betaald abonnement van $6 per maand.
  2. Pixabay – Een fijne website met een uitgebreide zoekfunctie. Alle foto’s zijn gratis en zonder beperkingen te gebruiken. Met het gratis account kun je zelf ook foto’s uploaden.
  3. freeimages – Voorheen bekend als sxc.hu. Een gigantische database met foto’s waarbij de beperkingen variëren. Sommige foto’s mogen zo gebruikt worden, anderen vragen om een vermelding. Lees dus voor gebruik goed de begeleidende tekst.
  4. Compfight – Deze zoekmachine zoekt op Flickr naar foto’s die jij mag gebruiken. Deze website heeft een handige WordPress plugin waarmee je eenvoudig afbeelding in kunt voegen met bronvermelding.
  5. Photopin – Vergelijkbaar met Compfight. Beperkingen verschillen per foto.
  6. MorgueFile – Lijkt erg op freeimages. Een gigantische database met gratis afbeeldingen. Fijne zoek en filterfunctie.
  7. Little Visuals – Vergelijkbaar met Unsplash, maar dan met zeven nieuwe foto’s elke zeven dagen. Op de website kun je je aanmelden voor een e-mail zodat je de nieuwe foto’s direct in je mailbox ontvangt.
  8. New Old Stock – “Vintage photos from public archives” Een mooie verzameling van vintage foto’s.
  9. Death to the Stock Photo – Meld je aan voor de nieuwsbrief en je krijgt elke maand een mailtje met nieuwe foto’s die je gratis en zonder beperkingen kunt gebruiken.

Betaalde stockfoto’s

Hoewel het makkelijk is om voor een blog, social media update of presentatie te zoeken naar gratis stockfoto’s, kijken wij nog steeds veel naar betaalde websites. Deze zijn vaak voorzien van een goede zoekfunctie en verschillende stijlen. Zeker als we geen tijd hebben om uitgebreid te zoeken zijn de betaalde stockfoto websites een uitkomst. Wij gebruiken iStock en ShutterStock.

Je ziet het. Er zijn meer dan genoeg alternatieven als je niet wilt betalen voor rechtenvrije afbeeldingen. De lijst hierboven is nog maar het topje van de ijsberg, maar dit zijn de websites die wij zelf gebruiken en waar we ervaring mee hebben. Waar haal jij jouw (gratis) stockfoto’s vandaan?

Exit mobile version