Site icon Brand New Journey

Graphic Design Inspiratie: 10+ geweldige bronnen die wij dagelijks opnieuw aanboren

graphic design inspiratie

Creativiteit is dagelijks mijn drijvende kracht. In mijn werk zet ik de wensen van onze opdrachtgevers om in visuele content. Dat kan natuurlijk van alles zijn.

Soms is dat een opvallende Facebook update. De andere keer een folder voor een nieuw product en de volgende opdrachtgever wil een websitedesign.

In mijn omgeving merk ik dat sommige mensen inspiratie zien als een blikje dat ze uit de koelkast kunnen pakken, om het vervolgens leeg te drinken en weg te gooien. Blijkbaar wordt inspiratie gezien als iets dat op kan.

Gelukkig werkt het bij mij heel anders. En omdat ik regelmatig de vraag krijg waar ik al die inspiratie vandaan haal als art director lijkt het me leuk om dat hier met jou te delen.

Een lijst met de plekken waar ik mijn graphic design inspiratie vandaan haal.

Alles is inspiratie

Eigenlijk haal ik mijn inspiratie overal vandaan. Als het gaat om design dan kan ik mijn hart op. Loop maar eens de stad in en houdt je ogen goed open. De kleuren komen je van alle kanten tegemoet. Hetzelfde geldt voor lettertypes, foto’s, vormen. Overal waar je kijkt is inspiratie dat je op een later moment kunt gebruiken.

Daarom maak ik ook dankbaar gebruik van de camera op mijn telefoon. Overal waar ik ben maak ik foto’s van de dingen die mij inspireren. Zo kan ik daar later nog even doorheen scrollen.

Soms zit ik midden in een opdracht waar ik even niet uitkom. Als ik dan op zaterdagmiddag door de stad loop, dan zie ik het. Dan zie ik daar de vorm waar ik al dagen op zit te broeden.

Google is mijn vriend

Voor een eerste opzet maak ik ook graag gebruik van Google. Niet om afbeeldingen te downloaden, daar heb ik andere bronnen voor. Maar meer om een gevoel visueel te maken. Op Google zie ik in één oogopslag waar mensen aan denken bij een bepaald woord.

Ik typ het woord in Google en kijk welke afbeeldingen er vervolgens naar boven komen. Vaak mag ik die afbeeldingen niet gebruiken en nog vaker zijn het lelijke afbeeldingen. Maar nu heb ik wel een idee welke richting ik moet denken.

Ook Google ik op de concurrenten van onze opdrachtgever. Door goed naar hun vormgeving te kijken weet ik waar de vormgeving van onze opdrachtgever af moet wijken en op moet vallen.

Mijn nog grotere vriend: Pinterest

Van alle social media kanalen gebruik ik deze het meeste. Voor mijn werk is hier zo ontzettend veel inspiratie te halen. Ik denk dat ik wel dagelijks kijk naar mooie samenstellingen van vorm, kleur en typografie. Steeds vaker begint mijn zoektocht naar inspiratie niet op Google, maar op Pinterest.

Het fijne aan Pinterest is dat je een soort van moodboards kunt maken. Als ik met een opdracht bezig ben, maak ik een bord aan. Daar pin ik vervolgens alles op dat bruikbaar is. Heel soms nodig ik de opdrachtgever ook uit om mee te pinnen. Zo krijg ik een goed gevoel bij zijn smaak en gevoel.

Inspiratie zoeken in iStock en Shutterstock

Professionele stockfoto’s schaf ik aan op iStock of Shutterstock. Maar ook voor de fase daarvoor zijn dit handige websites. Zo kan ik de stockfoto’s al op lage resolutie bekijken en downloaden. Handig om vast in het project te verwerken, zodat de opdrachtgever en ik een goed beeld krijgen.

Op beide websites kun je ook een soort moodboards maken. Voor iedere opdracht start ik graag een nieuwe. Zo zie ik ook gelijk of de visuals bij elkaar passen.

De boeken induiken

Verder heb ik thuis en op kantoor ook een flinke lading aan grafische boeken. Dit zijn boeken die bijvoorbeeld gevuld zijn met logo’s. Of met prachtige foto’s. Alleen maar door deze boeken bladeren levert al inspiratie op.

Het is soms ook fijn om te zien hoe mijn concullega’s dingen doen. Daarom is het altijd goed om naar het werk van anderen te kijken.

Magazines en folders doorbladeren

Bij drukwerk is het gebruikte papier natuurlijk ook erg belangrijk. Ik blader daarom graag door magazines en folders die ik tegenkom. Als ik tijdens een netwerkevent een visitekaartje krijg betrap ik me er ook altijd op dat het papiersoort me meer interesseert dan de naam die erop staat.

Websites vol inspiratie

In mijn browser heb ik bookmarks gemaakt van de websites die mij inspireren. De meeste sites zijn van vakgenoten of van andere bureau’s. Vaak hebben deze websites een bepaald thema, zodat ik direct weet waar ik moet zijn voor mijn dosis inspiratie. Dit zijn de thema’s met mijn favoriete websites die ik veel bezoek:

1. Algemeen design

Dribbble – Op deze website delen andere designers hun werk. Volgens een gebruiker: “Dribbble is the single most important social network for anyone that cares about design.”

Bėhance – Vergelijkbaar met Dribbble. Platform van Adobe waar allerlei verschillende soort designers hun mooiste werk delen.

2. Typography

I love Typography (ILT) – Alles over typografie. Het hoe en waarom een font gemaakt wordt. Toegegeven, een beetje voor de design nerds onder ons.

Betype – Een Tumblr blog met dagelijks typografie inspiratie. Leuk om wekelijks even doorheen te srcollen.

Typewolf – De website zegt het zelf al: “What’s trending in type?”. Dat wil ik natuurlijk weten. Wat is hot en wat not?

2. Branding

Brand New – Alleen voor de naam al de moeite waard om te volgen… Brand New is een fantastische website voor logo reviews. Leuk om te kijken wat wel en wat niet werkt.

Logo Design Love – Een website vol met logo design en brand identities. Als ik de tijd niet in de gaten houd kan ik hier heel de dag wel op rondklikken.

3. Webdesign

Smashing Magazine – Hoog nerd-gehalte deze website, maar voor mij ook heel inspirerend om door de laatste trends op het gebied van webdesign te scrollen.

Awwwards Blog – Prijswinnende websites bij elkaar op één website. What’s not to love? Iedere dag nieuwe inspiratie.

4. Printdesign

Designspiration – Het lijkt op een Pinterest bord, maar de mensen achter deze website kiezen het beste creatieve werk om hier te tonen.

Graphic Exchange – De favorieten van designer Fabien Barral, beter bekend als Mr. Cup. Goeie smaak heeft die kerel. Ik haal er veel inspiratie uit.

5. Fotografie en kunst

The Jealous Curator – De vrouw achter deze website heeft een fantastische baan. Ze is constant op zoek naar prachtig creatief werk om op haar website te delen. En daar word ik op mijn beurt ook heel blij van.

Chase Jarvis Photography – Deze bekende fotograaf doet veel innovatief en commercieel werk. Het leuke aan Chase Jarvis vind ik dat hij niet te beroerd is om zijn geheimen te delen.

Social media – Met name op Facebook en Instagram volg ik fotografen. Zij posten regelmatig hun laatste werk en via deze kanalen blijf ik op de hoogte en geïnspireerd.

6. Gratis stockbeelden

Gratisography – Onze favoriet. Veel humor en ongewone shots. Prachtige fotografie en de website wordt wekelijks aangevuld met nieuwe afbeeldingen die zonder restricties te gebruiken zijn.

Unsplash – Gebaseerd op Tumblr. Elke tien dagen komen er tien nieuwe foto’s bij. Fantastisch mooie foto’s die je zonder beperkingen kunt gebruiken.

In een eerdere blog vind je nog tien websites vol gratis stockbeelden.

Echt, overal is graphic design inspiratie

Zolang je je ogen maar openhoudt zit je nooit zonder inspiratie. Of ik nu op vrijdagavond bij mijn favoriete restaurant zit te eten en een nieuwe menukaart in mijn handen krijg. Of de nieuwe website van een bekend bedrijf zit te bewonderen.

Altijd zie ik elementen die ik in mijn eigen werk kan gebruiken. Inspiratie is onbeperkt dus en niet te vergelijken met een blik dat je uit de koelkast trekt.

Waar haal jij jouw graphic design inspiratie vandaan? Merk jij dat je weleens zonder komt te zitten? En wat doen je dan?

Exit mobile version