Site icon Brand New Journey

Waarom je voor een Open Source CMS moet kiezen. Of niet?

WordPress is een Open Source CMS? Maar dat is toch dat grappige, kleine cmsje voor amateur bloggers? Dat hoor ik minimaal 1x per week. Maar is dat ook zo?

Nee, allang niet meer. WordPress is groot, heel goot. Zo groot zelfs dat multinationals wereldwijd er gebruik van maken. Bedrijven als NBC Sports, CNN, Spotify, Microsoft Studios, UPS en Facebook maken er gebruik van.

Zelf zien we het ook steeds vaker terug in aanbestedingen van Nederlandse overheidsinstellingen. Daar is regelmatig het gebruik van een Open Source CMS een vereiste bij de ontwikkeling van een nieuwe website.

Maar wat is nu een Open Source CMS? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een Closed Source CMS?

Wat is een CMS?

CMS staat voor Content Management Systeem en is een online omgeving waarin je heel makkelijk inhoud kan plaatsen op je website. Denk hierbij aan nieuwsartikelen of een nieuwe pagina. Zonder CMS moet je kennis hebben van programmeertalen als HTML. Bij een CMS is dat niet nodig. Het CMS neemt het nodige werk uit handen.

Je laat eenmalig het visuele gedeelte van de site ontwerpen door een designer en een specialist maakt daar vervolgens een template van. Hierin zit alle techniek die je integreert in een CMS. Vervolgens kun jij eenvoudig zelf de inhoud (of content) plaatsen.

De meest bekende Open Source CMS systemen zijn WordPress, Joomla, Typo3 en Drupal.

Wat is een Open Source CMS?

Bij Open Source is de broncode gratis beschikbaar voor iedereen. Dat betekent dat iedereen aanpassingen op en aan het systeem kan doen.. Hierdoor ontwikkelt het systeem zich snel.

Open Source is de tegenhanger van een Closed Source, wat weer inhoudt dat niemand, met uitzondering van de maker, aanpassingen aan de software kan doen.

Een aantal voordelen van een Open Source CMS

Gratis – Het downloaden van een Open Source systeem is in de basis gratis en komt vaak met één of meer gratis thema’s. Een thema is de grafische/visuele schil van de website. Deze gratis thema’s ogen vaak ouderwets en verre van mooi. Daarnaast zijn ze technisch ook niet om over naar huis te schrijven. Wil je mooier en beter? Trek dan je portemonnee dan maar vast.

Wil je een mooi thema die aansluit op je huisstijl, doelgroep, content en gewenste functionaliteiten? Dan adviseer ik je om een specialist in te huren die dit voor jou ontwerpt en bouwt.. Extra functionaliteit voeg je vervolgens toe door middel van, meestal gratis, plugins. Extra voordeel van Open Source is dat de updates van het systeem ook gratis zijn.

Je kiest voor onafhankelijkheid – Wanneer je kiest voor Closed Source, dan is de kans groot dat deze door een aanbieder zelf is ontwikkeld. Dat betekent dat zij alle kennis in huis hebben van het systeem en op het eerste oog lijkt dat heel handig. Echter heeft dit als gevolg dat voor de kleinste aanpassing soms flinke bedragen gevraagd wordt. Niemand anders kan het namelijk aanpassen. Je kunt nergens anders heen.

En dat is meteen het tweede probleem. Je kunt niet zomaar overstappen naar een andere partij, tenzij je een nieuwe website laat bouwen.

Een Open Source kent deze problemen niet. Er zijn namelijk heel veel goede programmeurs voor Open Source systemen. Je kunt dus heel eenvoudig switchen van leverancier. Om welke reden dan ook.

Een vindbare website – Wie wil er nu niet gevonden worden online? Een vindbare website wordt goed en snel opgenomen door zoekmachines zoals Google of Bing. Een CMS is daarvoor ontwikkeld. Het enige wat jij moet doen is ervoor zorgen dat jouw website met de juiste teksten en woordcombinaties gevuld wordt.

Misschien wat kort door de bocht, er komt wel wat meer kijken bij het vindbaar maken van jouw website. Maar met een goed CMS kun je er vanuit gaan dat het technisch in orde is. Jouw content maakt het verschil.

Een aantal nadelen van een Open Source CMS

Niet helemaal gratis – Ik weet het. Eerder noemde ik het als voordeel: Open Source is gratis. Helaas is dat niet helemaal het geval. Zonder te betalen heb je al snel een redelijke website draaien. Maar wanneer je extra functionaliteit toe wilt voegen of een ander design toe wilt voegen, mag je je portemonnee trekken.

Helemaal gratis is het dus niet. Dus laat ik je maar even uit de droom helpen. Als jij een eigen website wilt kost het altijd geld. Hoe dan ook.

Gewild doelwit van hackers – Helaas is Open Source CMS’en vaak het doelwit van hacker. En dan niet omdat het zo makkelijk te hacken valt (als je niets doet tegen de beveiliging, dan wel.), maar omdat een Open Source website makkelijk te vinden is via onze vrienden van Google.

Een Open Source werkt namelijk met plugins en daarvan wordt bijgehouden hoeveel installaties er zijn. Wanneer een hacker een ingang vindt via een plugin, dan weet hij ook meteen hoeveel potentiële website hij kan hacken. Dit maakt een Open Source CMS gevoelig voor hackers. Gelukkig is dat redelijk eenvoudig te verhelpen.

Onderhoud is essentieel – Omdat de ontwikkeling van Open Source hard gaat, verschijnen er regelmatig updates. Deze kun je uiteraard zelf installeren, maar dat heeft niet de voorkeur. Je weet van te voren namelijk niet wat de impact is op de rest van de website.

Daarom adviseren we altijd om deze updates uit te laten voeren door een specialist. Hij zal de updates installeren op een testomgeving, voordat hij ze toepast op de live website. Je kunt je voorstellen dat het inhuren van deze specialist geld kost. Nogmaals: een website is nooit gratis.

Conclusie

Een Open Source CMS is perfect voor heel veel bedrijven en ik zie steeds grotere bedrijven overstappen op Open Source. Dit zegt veel over de ontwikkeling van het product. CMS’en als WordPress en Drupal zijn volwassen geworden.

Zelf bouwen wij alleen maar in Open Source websites. Niet alleen omdat het product zo goed is. Maar juist ook omdat wij de opdrachtgever erop vertrouwen dat hij terugkomt omdat we goed werk leveren. En niet alleen omdat ze niet anders kunnen.

Wat heeft jouw voorkeur? Open Source of Closed Source?

Exit mobile version