Site icon Brand New Journey

7 manieren om van je fouten te leren

We horen het al sinds de kleuterschool: het is niet erg fouten te maken, daar kun je van leren.

Hoe komt het dan toch dat je de rest van je leven zoveel mogelijk probeert mislukkingen te voorkomen? Het is daadwerkelijk zo erg niet om eens iets verkeerd te doen. Soms pakt het zelfs beter uit dan je eigenlijk voor ogen had.

Maar hoe kun je van je fouten leren? Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden. Ik zet er 7 voor je op een rij.

1. Om te beginnen: erken de fout. Geef toe dat je zelf iets hebt gedaan wat niet handig was. Leg de schuld niet bij iets of iemand anders. Het is echt niet de schuld van die scheve stoeptegel dat jij struikelt. Je had zelf beter moeten opletten.

2. Neem de verantwoordelijkheid, accepteer de consequenties en bekijk hoe je het kunt oplossen zodat de gevolgen binnen de perken blijven. Vooruitgang gaat veel sneller als je fouten gemakkelijk toegeeft.

Zo vind ik DIT een sterk voorbeeld van je fout erkennen. De Bossche eetbar DIT sloot een tijd geleden hun ‘Aziatische zusje’ Ding Dong. En waarom zou je daar moeilijk en geheimzinnig over doen? Door eerlijk te communiceren kweekt Eetbar DIT begrip en sympathie. En voorkomt daarmee een hoop gissen en geroddel.

3. Bekijk de oorzaak. Waar is het misgegaan? Neem de tijd om te bedenken hoe het heeft kunnen gebeuren. Dat maakt dat je de volgende keer eenzelfde situatie herkent en dan waarschijnlijk anders handelt.

4. Waar zit ruimte voor verbetering? Oké, je hebt iets verkeerd gedaan. Hoe kun je voorkomen dat je weer in die valkuil stapt? Moet het werkproces aangepast worden? Of is het bijvoorbeeld nodig dat je zelf beter communiceert of hulp vraagt? Kijk eerlijk naar de situatie en naar jezelf.

5. Fouten maken is iets anders dan fout zijn. Trek het je niet te persoonlijk aan en blijf niet hangen in de fouten die je gemaakt hebt. Het gaat er niet om of en hoeveel fouten je maakt. Het gaat erom hoe je omgaat met je fouten en wat je ervan leert.

6. Wees niet bang om fouten te maken. Als je krampachtig probeert fouten te voorkomen, zul je er juist meer maken. Je hoort ook vaak dat je je fouten juist moet omarmen.

Een mooie manier om dat te doen is het uitreiken van een FuckUp award. Door fouten te belonen, wordt het minder erg ze te maken. En durven mensen te experimenteren.

7. Tenslotte: zeg sorry. En wees oprecht. Dat kan moeilijk zijn. Mensen geven nu eenmaal niet graag hun ongelijk of tekortkomingen toe. Maar je bereikt meer met oprechtheid en authenticiteit dan met ontwijkend gedrag.

En bedenk: fouten maken doe je toch, dus je kunt er beter wat van opsteken en ombuigen naar succes.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Exit mobile version