Site icon Brand New Journey

Eén project, één dag: waarom organiseren wij een hackathon?

Eén keer per kwartaal werken we een half weekend door bij ons op kantoor. Dan nemen we de tijd voor interne projecten. Even geen klanten, maar alleen opdrachten voor onszelf. Zo’n dag noemen wij een hackathon.

Vrienden en familie trekken altijd een wenkbrauw op als we vertellen over onze hackathons.

“Maar jij bent toch helemaal geen hacker?”

“Wat zitten jullie daar heel de dag te doen?”

“Moeten jullie niet gewoon genieten van het weekend?”

Dit zijn vragen die we geregeld krijgen. Daarom lijkt het ons interessant om jou eens een kijkje in de keuken te geven en jou mee te nemen in een hackathon.

In dit artikel vertel ik je wat een hackathon is en waarom we deze dagen zo belangrijk vinden. Zo belangrijk zelfs dat we er een half weekend voor opofferen.

Wat is een hackathon?

Oorspronkelijk is een hackathon een evenement waar developers, designers en programmeurs binnen een korte tijd een concept ontwikkelen én uitwerken. De hoge tijdsdruk en de creatieve vrijheid zorgen voor een bijzondere sfeer. Een hackathon is zowel leuk als heel nuttig.

Hoe ziet een hackathon bij Brand New Journey eruit?

Wij gebruiken de hackathon om een dag keihard te knallen aan eigen projecten. Projecten waar we doordeweeks niet aan toekomen, omdat we dan met klantwerk bezig zijn. Daarom reserveren we een dag in het weekend om alleen maar met dit project bezig te zijn.

Projecten die we in het verleden op deze manier hebben aangepakt:

Hoe vaak doen we een hackathon per jaar?

Vier keer per jaar. Ieder kwartaal komen we bij elkaar om een half weekend te werken aan eigen projecten. Vier keer per jaar is thuis ook te verantwoorden en als we er vroeg bij zijn, dan is het ook eenvoudig in te plannen in de volle agenda’s.

Daarnaast vinden we weekend ook heel belangrijk, daarom vinden we vier keer per jaar ook meer dan genoeg.

Wat doen we tijdens een hackathon?

Ik kan het je allemaal vertellen, maar waar kijk je niet even mee? Dan krijg je een idee van zo’n hele dag.

Tips om een succesvolle hackathon te organiseren

Nu weet ik zeker dat jij, na het zien van onze hackathon, ook zo’n dag wilt organiseren. Nu hebben wij er al een aantal achter de rug, dus we hebben de nodige ervaring. Hieronder een aantal tips waarmee je een succes maakt van jouw hackathon.

Zorg ervoor dat iedereen zijn taken kent – Het liefst stem je de taken van te voren af, zodat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Daarnaast vinden wij het ook fijn om de dag te beginnen met een kick-off. Even samen onder het genot van een kop koffie of thee de verwachtingen van de dag bespreken. Als de taken voor iedereen duidelijk zijn kun je aan de slag.

Zet e-mail uit – Vandaag staat even in het teken van interne werkzaamheden, daar heb je geen mail voor nodig. Waarschijnlijk zitten daar nog een aantal mailtjes van vrijdagmiddag tussen die om jouw aandacht vragen. Geloof me, die zijn er maandag ook nog en dan sta je natuurlijk weer klaar voor jouw klanten. Maar vandaag even niet.

Maak de dag ook leuk – Hackathons zijn lange dagen. In ons geval van 8:00 tot 20:00. Zorg er daarom voor dat er ook fun elementen zijn over de hele dag. Wij pakken graag extra uit met de lunch en met het avondeten. Regelmatig neemt er iemand lekkere tussendoortjes mee of gaan we even buiten een luchtje scheppen. Afgelopen hackathon hebben we even een momentje gepakt om te spelen met onze drone.

Is een hackathon iets voor jou?

Heb jij interne projecten liggen waar je niet aan toe komt? Heeft de klant altijd voorrang? Of heb je een project liggen waar je even een volle dag aan wilt werken? Dan loont het de moeite om daar een hackathon voor te organiseren.

Het is niet alleen fijn om zo’n project af te krijgen, maar het is ook nog eens fijn voor het teamgevoel. Als je het goed aanpakt pak je dus ook een stuk teambuilding mee.

Met welk project wil jij zo snel mogelijk aan de slag?

Exit mobile version