073-3030457
checkin@brandnewjourney.nl
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
RSS
Brand New Journey
  • Diensten
  • Cases
  • Blog
  • Over
  • Vacatures
  • Contact
  • Offerte aanvragen
Boeken over organisatiecultuur

Werken aan jouw organisatiecultuur? Lees dan deze boeken

22 February 2019Martijn BloksmaBrand New JourneyNo comments

Dat ik interesse heb in het onderwerp organisatiecultuur heb je misschien al wel gemerkt. Vanuit de overtuiging dat medewerkers op de eerste plek staan, kan dat ook niet anders…

Maar met een half afgeronde opleiding elektrotechniek moet ik mijn kennis ergens vandaan halen. Daarom deel ik graag mijn inspiratie met jou.

In dit artikel deel ik de boeken die ik over het onderwerp las en de boeken die nog op mijn leeslijst staan.

The Culture Code

Dit boek beschrijft de dynamiek van groepen, groot en klein, formeel en informeel. Deze dynamiek helpt te begrijpen hoe teams goed samenwerken en wat je kunt doen om relaties te verbeteren.

Het mooiste voorbeeld uit het boek gaat over de Pink Panthers, een beruchte internationaal opererende bende juwelendieven. Daniel Coyle, de schrijver beschrijft hoe de bende samenwerkt en zo succesvol zijn geworden.

De toekomst van werk

Iedereen kent Google als een innovatief, succesvol, extreem winstgevend, relatief jong bedrijf. Maar wat gaat er schuil achter dit succes? In zijn boek ‘De toekomst van werk’, schrijft Laszlo Bock (hoofd People Operations van Google) over het geheim achter dit succes: een uitgekiend personeelsbeleid.

De zin die mijn kijk op organisatiecultuur veranderde komt uit dit boek:

“Geef medewerkers net iets meer vertrouwen, vrijheid en beslissingsbevoegdheid dan waarbij je je prettig voelt. Als je daarbij niet de zenuwen krijgt, heb je ze te weinig gegeven.”

It Doesn’t Have to be Crazy at Work

Lange uren maken, altijd druk, alles doen wat nodig is. De auteurs van dit boek verwerpen het idee dat dit nodig is om een succesvol bedrijf te runnen. Een kijkje in de keuken van het bedrijf dat achter de succesvolle projectmanagementtool Basecamp zit.

Logische les uit dit boek:

“We ask reasonable people to make reasonable choices, and the company will be reasonable right back. That’s balance.”

Radicaal openhartig

Radicale openhartigheid is de sweetspot tussen aanstootgevend agressief en empathisch. Het gaat om het bieden van begeleiding. Het geven van zowel complimenten als kritiek. Alles met het doel om samen betere resultaten te behalen. Dit boek gaat niet per se over organisatieculturen, maar wel over het aanscherpen van de interne communicatie. En dat heeft indirect natuurlijk impact op de cultuur.

Fragment uit het boek dat bleef hangen:

“Als je mensen behandelt als raderen in een machine, krijg je niet meer dan je eist. Bovendien komen ze in de verleiding om zand in die raderen te strooien.”

Radical Focus

In dit boek neemt auteur Wodtke je mee door de fictieve casestudy van Hanna en Jack, die met moeite hun startup boven water houden.Ze hebben moeite om focus te houden en communiceren niet efficiënt met elkaar en met het team. Na harde lessen leren ze de praktische stappen die ze moeten doen om te doen wat gedaan moet worden.

Radical focus gaat over objectives and key results (OKR) en de manier om doelstellingen om te zetten naar resultaten. Dit is niet de manier zoals wij werken, maar het heeft wel handvatten gegeven om doelstellingen en taken te matchen.

Heel herkenbare quote uit het boek:

“Don’t tell people how to do things, tell them what you need done and let them surprise you with their results.”

Essentialisme

Dit boek gaat niet over meer gedaan krijgen in minder tijd. Het gaat erom dat alleen de juiste dingen gedaan worden. Essentialisme is geen tijdmanagementstrategie of een productiviteitstechniek. Het is een systematische discipline om te onderscheiden wat absoluut essentieel is, en dan alles wat niet essentieel is te elimineren, zodat we de hoogst mogelijke bijdrage kunnen leveren aan de dingen die er echt toe doen.

Als het gaat om alleen de juiste dingen gedaan krijgen is dit een wijze les uit het boek:

“We hebben liever te weinig personeel, dan dat we snel de verkeerde persoon aannemen.”

De corporate tribe

Danielle Braun en Jitske Kramer zijn corporate antropoloog. Zij beschouwen organisaties als tribes, structuren als verwantschapssystemen, leiders als chiefs, visie documenten als totempalen. De auteurs gaan op zoek naar de onderstroom van organisaties, de bezieling, de mogelijkheden voor natuurlijke transitie en de soms bizarre rituelen die maken dat samenwerken, leiden en veranderen lastig, maar zeker niet onmogelijk is. Wie dit boek leest, wordt een beetje antropoloog en kijkt nooit meer hetzelfde naar organisaties​.

Het mooiste voorbeeld van culturele verschillen staat vooraan in het boek:

Een Amerikaans bedrijf bestelt bij een Japans bedrijf computerchips. In het contract wordt een foutenmarge van 2% afgesproken. Na de afgesproken periode worden de chips geleverd, een grote doos en een klein doosje. Net op het moment dat de opdrachtgever de dozen gaat openmaken, belt de Japanse leverancier. Wat hij met de 2% foute chips, in het kleine doosje, gaat doen? De Japanners hadden namelijk erg veel moeite gedaan om ze onklaar te maken.

Nog te lezen:

  • Building Tribes
  • Reinventing organizations
  • Employee Experience
  • The Culture Map
  • Drive
  • The Power of Moments

Welke boeken missen er nog op het lijstje volgens jou?

Tags: cultuur
Previous post Carnaval vur beginners: Oeteldonks carnaval in elluf stepkes Next post Hoe wij ons team uitbreiden: een kijkje in ons sollicitatieproces

Related Articles

Onboarding programma Brand New Journey

Ons onboarding programma: de eerste 90 dagen bij Brand New Journey

25 April 2019Martijn Bloksma

Welkom in ons Brand New Office

15 December 2016Martijn Bloksma
Welkom in Oeteldonk

Carnaval vur beginners: Oeteldonks carnaval in elluf stepkes

20 February 2019Martijn Bloksma

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags

beveiliging blog business bucket list cms content contentcreatie Content marketing Contentplanning content producer Content strategie Copywriting cultuur Development E-mail marketing E-mail nieuwsbrieven Emailmarketing evenement event headline hero hub Huisstijl hygiene Identiteit Infographic inspiratie instagram leads Logo persbericht podcast productiviteit security Social media Storytelling team tools traffic update verslag Visuals Webdesign Website weekendinspiratie wordpress

Contact

Brand New Journey B.V.
Europalaan 28D
5232 BC 's-Hertogenbosch
073-3030457
checkin@brandnewjourney.nl
KvK-nummer: 63353431
btw-nummer: 855199933B01

Handig

  • Wie we zijn
  • Blog
  • Werken bij Brand New Journey
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy verklaring
  • WordPress manual
  • Offerte aanvragen
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram

Over Brand New Journey

Samen stippelen we de optimale route uit. We kijken naar de kracht van jouw merk, maar vooral ook naar je positie en je passagiers. Want wat gebeurt er om je merk heen? Waar zitten je klanten én hoe zorgen we daar voor meer interactie en beweging?

© 2022 All rights reserved. Marketingbureau Brand New Journey B.V. uit Den Bosch

Offerte aanvragen

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Dit gebeurt er nadat je aanvraag is verstuurd:

1) We bellen om je aanvraag samen door te nemen

2) We plannen een vrijblijvend gesprek in om even kennis te maken

3) We maken een offerte die volledig past bij jouw wensen

4) Na akkoord gaan we direct aan de slag