Site icon Brand New Journey

Goedemorgen! Vroeg opstaan: waarom zou je en hoe doe je het?

Ik ben wel een vroege vogel en heb geen moeite met vroeg opstaan. Ik zit liever een uur eerder op kantoor, dan dat ik een uur langer door moet werken. Waar dit vandaan komt weet ik niet, maar ik ben gewoon beter in de ochtend, dan in de avond.

En dat geldt niet alleen voor het werk. ‘s Ochtends sporten gaat me ook veel beter af dan ‘s avonds. Daarom heb ik mezelf een ritme eigen gemaakt waardoor ik zoveel mogelijk profijt heb van mijn ochtendproductiviteit.

Iedere ochtend gaat mijn wekker om 5 uur. Ik heb mezelf aangeleerd om direct mijn bed uit te komen, van dat half uurtje snooze is namelijk nog nooit iemand fitter geworden. Vanuit bed spring ik sinds kort in mijn sportkleren en ga voor een half uur beweging. De ene dag spring ik op de hometrainer en de andere dag loop ik buiten een rondje hard.

Na het sporten spring ik onder de douche, daarna pak ik mijn ontbijt en rond half 7 zit ik op kantoor, klaar om aan het werk te gaan.

Maar wat zijn nu de voordelen van vroeg aan het werk gaan? Waarom zou je net zo idioot vroeg je nest uitkomen als ik? En hoe kom je zo makkelijk je bed uit?

Zo kom je net zo makkelijk je bed uit als ik

  1. Denk voordat je gaat slapen aan de leuke dingen die je de volgende dag gaat doen. Door je hierop te focussen kun je bijna niet wachten tot het morgen is. Onderdeel uit het boek The Miracle Morning.
  2. Laat je wekken op het juiste moment door Sleep Cycle. Deze app wekt jou niet op de tijd die jij instelt. Het kijkt in het half uur voor dat tijdstip of er een beter moment is om jou wakker te maken. Zo word je uitgeruster wakker.
  3. Niet snoozen dus. Door die snooze knop in te drukken raakt ons lichaam in de war van de chemische stofjes in ons lichaam. Resultaat: je voelt je suffer dan voor de snooze-actie.
  4. 2 glazen water bij het ontwaken. Tijdens je slaap verlies je veeel vocht. Daarom is het belangrijk om dat vocht zo snel mogelijk aan te vullen. Ik begin de dag altijd met twee glazen ijskoud water uit de koelkast. Dat helpt beter bij het wakker worden dan een kop koffie.
  5. Geen e-mail, laptop en televisie in het eerste uur. Sinds kort heb ik een abonnement op Blinkist op mijn smartphone. Dit is een app vol samenvattingen van handige boeken. In 15 minuten tijd lees ik de hoogtepunten (Blinks) uit een boek. Samenvatting interessant? Dan kan ik het volledige boek altijd nog aanschaffen.

Jij wilt toch ook succesvol zijn?

Waarschijnlijk heb je ze weleens gelezen. Die artikelen over belachelijk succesvolle personen met hun onmenselijke rituelen. Op Lifehack vond ik een infographic met tien ochtend van succesvolle ondernemers. Tof om te zien hoe verschillende ze allemaal zijn:

Maar waarom zou je zo vroeg opstaan?

Voor mij is het een fijne start van de dag. Een mooi moment om te beginnen, zodat de rest van de dag vlotjes verloopt.

1. Je krijgt voldoende beweging

Dat krijg je natuurlijk ook als je ‘s avonds gaat sporten, maar als je ochtend gaat heb je er heel de dag profijt van.  Voor mijn gevoel ga ik opgeruimder aan de gang en heb ik de rest van de dag meer energie.

2. Je krijgt een goed ontbijt binnen

De belangrijkste maaltijd van de dag hoorde ik vroeger altijd. Daarom maak ik graag werk van mijn ontbijt. En dan bedoel ik niet dat ik alle pannen uit de kast trek voor een English Breakfast. Nee, ik neem graag even de tijd voor mijn ontbijt. Gewoon aan de keukentafel. Bammetjes en een kopje koffie. Rustig de dag beginnen. Even mijn agenda checken voor belangrijke afspraken. Ik ben volledig op de hoogte van de dag, voordat deze begint.

3. De dag begint lekker rustig

Om half 7 ben ik de enige op kantoor. En dat blijft ongeveer zo tot een uur of 8. Dan stromen mijn collega’s binnen en de mensen van de andere bedrijven in ons verzamelpand. Dat anderhalf uur is pure productiviteit. Niemand stoort me, ik kan mijn eigen muziek zo hard zetten als ik zelf wil en ik kan zo ongestoord lekker werken. De afgelopen tijd gebruik ik dit anderhalf deze blogs te schrijven.

4. De dag vast doornemen

Wat staat er allemaal op de agenda voor vandaag? Met wie heb ik een afspraak en welke zaken moeten écht af vandaag. Voor mezelf selecteer ik de drie taken die vandaag af moeten. De vervelendste, grootste, irritantste pak ik als eerste aan. Eat the frog noemen ze dat.

5. Dagelijks bloggen

Normaal gesproken kom ik er niet aan toe om dagelijks een blog te schrijven voor Brand New Journey. Maar door eerder te beginnen heb ik ineens een uur extra. En in dat extra uurtje per dag zonder afleiding lukt het me prima om vijf blogs per week te produceren.

6. Twee boeken per maand lezen

Op mijn bureau heb ik nog een stapel boeken liggen. Een paar heb ik gelezen. Een aantal andere heb ik doorgebladerd, maar de meeste liggen stof te happen. Daarom heb ik me voorgenomen om tijdens het ontbijt een aantal pagina’s te lezen.

Met Blinkist ‘lees’ ik wel tot dertig boeken in een maand.

7. Aan je personal brand werken

Als ondernemer is het soms lastig om tijd te reserveren om aan je personal brand te werken. Terwijl dat zo ontzettend belangrijk is. Juist daarom is het verstandig om deze activiteit in de ochtend te doen. Je wordt door niets en niemand gestoord en je hebt alle tijd om deze 13 activiteiten voor te bereiden en uit te voeren.

Tot morgen vroeg?

Ik schrijf dit artikel niet om jou te overtuigen ook een vroege vogel te worden. Maar toch, er gebeurt een heleboel voordat jij normaal gesproken jouw dag begint. Meer dan jij denkt.

Misschien de moeite waard om toch eens de wekker op 5 uur (of 6 uur te zetten)? Deel je ervaringen met me op Twitter. Je zult er versteld van staan hoeveel mensen er op dit tijdstip al actief zijn hier.

Exit mobile version