073-3030457
[email protected]
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
RSS
Brand New Journey
  • Diensten
  • Cases
  • Blog
  • Over
  • Vacatures
    • Marketing Creative
  • Contact
  • Offerte aanvragen

Redigeer je eigen tekst in 7 stappen

14 April 2020Nelleke BraamContent1 comment

Ons team content bestaat uit drie personen en wij laten alle teksten eerst door elkaar bekijken voordat ze online komen of naar de klant gaan voor goedkeuring. We halen er kleine foutjes en onduidelijkheden uit, doen suggesties voor een beter kop of brengen wijzigingen aan in de opbouw. Alles om de tekst helder en prettig leesbaar te maken.

Maar wat als je alleen bent? Als niemand tijd heeft om jouw tekst tegen te lezen? Of als je eerst zelf nog streng naar je artikel wilt kijken voordat het over de schutting naar een collega gaat?

Check dan deze stappen om je eigen teksten te redigeren.

1. Eerst even niks

Zo. Het zit erop. Je hebt een artikel geschreven. Een eerste versie althans. Je weet dat het hier en daar nog wat scherper kan. Maar voor nu ben je klaar.

Maar echt. Voor nu ben je klaar. Zo’n eerste versie moet je even laten liggen. Liefst een dag. Als je er de volgende dag naar kijkt, heb je weer een frisse blik, maar heb je de inhoudelijke kennis ook nog paraat. Een mooi moment om het artikel nog eens kritisch door te lezen.

Redigeren tijdens het schrijven werkt namelijk niet. Zie je een kromme zin? Lekker laten staan. De aanpassing komt morgen wel. Zo’n eerste versie zit bij mij ook vaak nog vol fouten en kromme zinnen. Er staat al wel een opbouw en ik heb verbanden gelegd.

2. Lees voor

Als je de volgende dag de tekst weer voor je hebt, is het goed die eerst hardop voor te lezen. Ga niet meteen dingen verbeteren als je iets tegenkomt, maar geef aan dat je daar later nog naar moet kijken. Vaak merk je bij zo’n eerste keer lezen waar het niet lekker loopt. Of wat jouw favoriete stopwoordje is.

3. Open eindjes invullen en feiten checken

Als je helemaal in een onderwerp zit, kan het wel eens voorkomen dat je dingen opschrijft zonder dat je ze goed genoeg uitlegt. Jij begrijpt wel wat er staat, maar begrijpt jouw lezer dat ook? Bekijk goed of je tekst geen vragen open laat. Vaak gebeurt dat omdat je stappen overslaat. Dat je iets niet, of te kort door de bocht uitlegt.

En als je toch bezig bent dingen goed uit te leggen, kijk dan ook meteen of de feiten wel kloppen. Je kunt wel heel stellig beweren dat de prijs van een biertje bijna verdubbeld is in de afgelopen tien jaar, maar is dat daadwerkelijk zo?

Zeker in online teksten kun je heel goed aangeven waar die uitspraak vandaan komt. Gewoon met een link. Het liefst link je in bovenstaand voorbeeld naar een bericht van het CBS in plaats van een Facebook-bericht van de kroegbaas op de hoek.

4. Check het doel

Elke tekst heeft een doel. Dat kan heel concreet zijn: zorgen dat mensen zich inschrijven voor een workshop. Maar ook wat generieker: zichtbaarheid creëren voor jouw bedrijf en kennisdelen. Bekijk goed of jouw tekst aansluit bij dat doel.

  • Spreek je de doelgroep goed aan (je of u)?
  • Zijn de zinnen te lang? Of staan er niet te veel korte zinnen achter elkaar?
  • Gebruik je niet te veel jargon en leg je het uit?
  • Zit er genoeg variatie in de zinsbouw?
  • Kloppen alle namen?

5. Voor de taalnerds

Als een van de laatste stappen kijk je naar de spelling en grammatica. Kloppen de d’s en t’s? Heb je de interpunctie gebruikt volgens de afgesproken richtlijnen? Gebruik je geen verkeerde uitdrukkingen?

6. Kloppende koppen

Lees nogmaals de kop, het intro en de tussenkoppen. Je hebt wellicht het een en andere veranderd. Dus bekijk goed of jouw kop en intro nog duidelijk aangeven waar de tekst over gaat. Het kan best zijn dat je dat nu nog beter kunt verwoorden.

7. Laatste stap

Als je online teksten schrijft, heb je waarschijnlijk een aantal links gebruikt in de tekst. Controleer die. Komen ze uit waar je dat had bedacht? Want als je wilt dat mensen zich inschrijven voor dat evenement, moeten ze natuurlijk wel kunnen doorklikken naar de event pagina.

Hopelijk helpt dit je op weg om jouw teksten nog beter te maken. En mocht je er nu achter komen dat je de eindredactie toch liever aan iemand anders overlaat, dan ben je bij ons helemaal aan het juiste adres.

Tags: Copywriting
Previous post 9 Voorbeelden van Hero content Next post 7 stappen voor het schrijven van een killer blog vanuit huis

Related Articles

Headlines

Zo schrijf jij de perfecte headline voor jouw content

14 June 2017Martijn Bloksma

De 5W1H methode. Een journalistiek principe in contentmarketing

10 March 2020Nelleke Braam

1 comment. Leave new

7 stappen voor het schrijven van een killer blog
6 May 2020 08:00

[…] Heb je niemand die jouw artikel kan reviewen? Lees dan het artikel van Nelleke om jouw artikel zelf te redigeren. […]

Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags

beveiliging blog business bucket list cms content contentcreatie Content marketing Contentplanning content producer Content strategie Copywriting cultuur Development E-mail marketing E-mail nieuwsbrieven evenement event headline hero hr hub hygiene Identiteit Infographic inspiratie instagram leads Logo marketing persbericht podcast productiviteit security Social media Storytelling team tools traffic update verslag Visuals Webdesign Website weekendinspiratie wordpress

Contact

Brand New Journey B.V.
Europalaan 28D
5232 BC 's-Hertogenbosch
073-3030457
[email protected]
KvK-nummer: 63353431
btw-nummer: 855199933B01

Handig

  • Wie we zijn
  • Blog
  • Werken bij Brand New Journey
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy verklaring
  • WordPress manual
  • Offerte aanvragen
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram

Hét marketingbureau van Den Bosch

Wij zijn Brand New Journey. Een vèrrèkkes goed marketingbureau. Klaar voor het avontuur, ervaren en nieuwsgierig. Stop met zoeken, hier zijn wij. En wij weten de weg.

© 2022 All rights reserved. Marketingbureau Brand New Journey B.V. uit Den Bosch
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

 

Dit gebeurt er nadat je aanvraag is verstuurd:

1) We bellen om je aanvraag samen door te nemen

2) We plannen een vrijblijvend gesprek in om even kennis te maken

3) We maken een offerte die volledig past bij jouw wensen

4) Na akkoord gaan we direct aan de slag