073-3030457
[email protected]
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
RSS
Brand New Journey
  • Diensten
  • Cases
  • Blog
  • Over
  • Vacatures
    • Marketing Creative
  • Contact
  • Offerte aanvragen
website ontwikkelaar selecteren

6 tips bij het selecteren van de juiste website ontwikkelaar

6 June 2019Andrea DekkerAndrea Dekker, Web1 comment

Het wordt tijd voor een nieuwe website. Omdat er nu een antiek exemplaar online staat, zowel qua snelheid als qua uiterlijk. Omdat ‘ie gehackt is. Omdat je het gevoel hebt dat dat niet lang meer kan duren. Omdat ‘ie het op mobiel en/of tablet niet lekker doet. Omdat er gewoon nog geen website is, maar dat wel de hoogste tijd wordt.

Maar wie gaat die website bouwen? Dat neefje van die vriend van je, die heel handig is met de computer? Of toch beter dat gerespecteerde bureau met die hippe lampen waar je iedere dag langsrijdt? Wat je wensen en je budget ook zijn, de juiste webbouwer zit er tussen.

Wij zetten 6 tips voor je op een rij om rekening mee te houden bij de zoektocht naar jouw ideale webbouwer.

1. Bedenk het website-beheerplan

Misschien gek om over na te denken als er nog niet eens met de bouw is begonnen… maar de belangrijkste kwestie om vooraf goed over na te denken! Hoe vaak moet jouw website straks beheerd gaan worden, en wie gaat dat doen?

Denk hierbij aan de volgende beheertaken:

  • Het vullen van de allereerste versie van de website
  • Het up to date houden van beelden en teksten op de bestaande webpagina’s
  • Het toevoegen van blogs / nieuwsberichten / nieuwe pagina’s
  • Het up-to-date houden van de broncode en/of plugins. Snap je niet wat ik bedoel? Dan is het waarschijnlijk niet aan jou om dit te doen en doe je er goed aan dit uit te besteden. Een streepje voor hebben de bouwers die hierover hebben nagedacht en je kunnen vertellen of / hoe ze dit stuk voor je uit handen kunnen nemen.

Wil je een website die eenmalig wordt gevuld met jouw verhaal en daarna zelden hoeft te worden bijgehouden? Dan heb je andere prioriteiten dan iemand die dagelijks zelf de website wil blijven aanvullen en bijwerken.

In het eerste geval heb je vooral behoefte aan een stabiele partij die je over een jaar gewoon nog kunt bellen of mailen. Waar je bijvoorbeeld een word-documentje met aanpassingen naartoe kunt sturen, die zij dan voor je doorvoeren.

In het laatste geval wil je dat het Content Management Systeem achter je website gebruiksvriendelijk, snel en betrouwbaar is. Dat je niet je 800-woorden-tellende blog ineens kwijt bent. Dat je dagen bezig bent met het zoeken naar hoe je ook al weer dat plaatje uitgelijnd krijgt.

2. Bepaal of je voor open of gesloten source gaat

Nerds, zoals je ze kent uit films en series, zitten veelal achter de computer. Maar wat doen ze dan zoal, in die tijd? Gamen, waarschijnlijk. Maar er zijn ook nerds die hun tijd en energie wijden aan het bouwen van Open Source CMS-systemen. Bekende voorbeelden hiervan zijn WordPress en Drupal. Doordat er achter de schermen veel mensen ontwikkelen aan deze systemen en iedereen zijn steentje kan bijdragen, blijven deze systemen rap met hun tijd meegaan. Nog een belangrijk voordeel: Open source is (grotendeels) gratis. De CMS-systemen zelf zijn dat sowieso, voor sommige plugins (uitbreidingen) wordt een vergoeding gevraagd.

Okee, de code is open, dus ook kwaadwillenden kunnen zien of er ergens kwetsbare stukjes code staan die een website met dat CMS te hacken maken. Maar daarnaast staat er dan altijd een groepje ontwikkelaars klaar dat, als zoiets aan het licht komt, dat snel voor je repareren. Sneller dan menig webbouwer, hoeveel techneuten ook, dat waarschijnlijk voor je kan doen.

Bij een open source website zit je niet vast aan een bepaalde webbouwer, en kun je op een later moment altijd nog wisselen.

Open source heeft dus voor- en nadelen. Aan jou om te bepalen of je de voordelen groter vindt dan de nadelen.

3. Bepaal of je voor maatwerk of een standaardoplossing gaat

Wil je dat jouw website echt een uniek stukje op het web wordt? Wil je liever quick & dirty (en cheap) naar een eindresultaat?

 

Als de webbouwer een standaardoplossing aanbiedt, is dat mogelijk tegen een aantrekkelijke prijs. Probeer echter ook uit te vragen hoe standaard die standaardoplossing dan is. Hoeveel ruimte is er als je iets net wat anders wil dan de standaard? Is dit redelijk in beton gegoten, dan bestaat de kans dat het eindresultaat net niet is wat jij wenst. De gewenste aanpassingen zullen onmogelijk zijn of alleen tegen zeer hoge kosten te realiseren.

Bij maatwerk heb je de vrijheid het precies zo te laten bouwen als jij het wilt. Ook dit is echter niet zonder risico’s: de ontwikkelkosten zijn hoger omdat de site volledig op maat voor je wordt opgebouwd.

4. Denk na over de web-toegankelijkheid

Ben je een (semi-)overheidsinstelling? Bied je informatie of diensten aan die ook voor mensen met een beperking bereikbaar moet zijn? Dan krijg je bij de bouw van je website te maken met digitale toegankelijkheid.

Er zijn richtlijnen opgesteld waarmee je kunt controleren of jouw website goed bruikbaar is voor iemand die bijvoorbeeld blind is of motorisch niet goed in staat is een muis te gebruiken. Niet iedere webbouwer kan bouwen volgens die richtlijnen, maar een goede webbouwer staat hiervoor open en kan hier wanneer gevraagd rekening mee houden.

De richtlijnen zijn overigens wel complex, en het naleven ervan tijdens de bouw en het controleren na afloop zijn vaak kosten verbonden. Hoe eerder in het traject je aangeeft dat je hier rekening mee wil houden, hoe beter de kosten binnen de perken en inzichtelijk gehouden kunnen worden.

5. Kijk vooruit, maar kijk ook terug

Als jouw website straks klaar is, wil je dat ‘ie lekker draait op de nieuwste smartphones en tablets. En dat ‘ie ook echt binnenkomt vanaf zo’n groot beeldscherm. Maar wat nou als jouw bezoekers je website juist bekijken op een ietwat verouderde smartphone of computer? Dan moet ‘ie ook gewoon werken, toch?

 

Bedenk dus van tevoren of jouw doelgroep misschien afwijkend surft dan de standaard. En als dat zo is, zorg dat je hier vooraf afspraken over maakt met je bouwer, om teleurstelling (en hoge kosten!) te voorkomen.

Weet je het niet zeker en heb je al een website? Installeer dan een statistieken-teller op je site en laat deze een paar maanden draaien. Je kunt dan precies zien hoe jouw bezoekers je website bezoeken.

6. Zoek voorbeelden van wat je wil en bespreek deze

Een tip om makkelijk te checken of je op één lijn zit met een webbouwer, is door voor het kennismakingsgesprek een lijstje met een aantal voorbeeldsites te maken en deze te bespreken. Let hierbij op welke feedback je krijgt:

  • Snap je de opmerkingen die worden gemaakt? Is de bouwer in staat het technische verhaal zo te vertellen dat jij het snapt, of vliegen de vraagtekens om je oren?
  • Is er interesse in je voorbeelden? Is er vooral interesse in het eigen verhaal?

Tot slot

In bovenstaande lijst hebben we onderwerpen opgenomen waar wij zelf tijdens websitetrajecten regelmatig mee te maken krijgen. Iedere website-wens is op veel vlakken redelijk gelijkwaardig maar ook op aardig wat vlakken juist heel uniek en specifiek.

Wil je gewoon een keertje komen sparren naar aanleiding van dit artikel? Plan dan een koffie-afspraak in. Wij vinden het leuk om met je mee te denken en beantwoorden graag de vragen die je hebt rondom de bouw van jouw website en het selecteren van de juiste bouwer.

Tags: Development, Webdesign, Website
Previous post Wat is het doel van jouw website? Next post 11 top tips voor e-mailmarketing

Related Articles

Nieuwe website

Waar moet een goede website aan voldoen?

3 February 2021Rogier Westerink
graphic design inspiratie

Graphic Design Inspiratie: 10+ geweldige bronnen die wij dagelijks opnieuw aanboren

27 July 2016Judith van Boxtel

Beter gevonden worden in Google? Aan de slag met SSL en CDN

3 February 2017Rogier Westerink

1 comment. Leave new

Een nieuwe website: Alles wat je moet weten - Brand New Journey
11 August 2020 08:01

[…] bepalen van de doelgroep start met het stellen van simpele vragen. Zoals deze van Elja Daae […]

Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags

beveiliging blog business bucket list cms content contentcreatie Content marketing Contentplanning content producer Content strategie Copywriting cultuur Development E-mail marketing E-mail nieuwsbrieven evenement event headline hero hr hub hygiene Identiteit Infographic inspiratie instagram leads Logo marketing persbericht podcast productiviteit security Social media Storytelling team tools traffic update verslag Visuals Webdesign Website weekendinspiratie wordpress

Contact

Brand New Journey B.V.
Europalaan 28D
5232 BC 's-Hertogenbosch
073-3030457
[email protected]
KvK-nummer: 63353431
btw-nummer: 855199933B01

Handig

  • Wie we zijn
  • Blog
  • Werken bij Brand New Journey
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy verklaring
  • WordPress manual
  • Offerte aanvragen
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram

Hét marketingbureau van Den Bosch

Wij zijn Brand New Journey. Een vèrrèkkes goed marketingbureau. Klaar voor het avontuur, ervaren en nieuwsgierig. Stop met zoeken, hier zijn wij. En wij weten de weg.

© 2022 All rights reserved. Marketingbureau Brand New Journey B.V. uit Den Bosch
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

 

Dit gebeurt er nadat je aanvraag is verstuurd:

1) We bellen om je aanvraag samen door te nemen

2) We plannen een vrijblijvend gesprek in om even kennis te maken

3) We maken een offerte die volledig past bij jouw wensen

4) Na akkoord gaan we direct aan de slag